eet volgens je type

Volgens ayurveda heeft ieder mens een eigen, unieke constitutie. De een kan alles eten zonder aan te komen en de ander wordt al dik door naar een glas water te kijken. Ook lopen onze smaken en dus onze behoeftes uiteen. Elke constitutie heeft andere voeding nodig om zich goed te voelen, op gewicht te blijven en gezond te zijn. Door voeding te kiezen die past bij jouw constitutie, kun je gezondheidsklachten voorkomen, verminderen of oplossen. Een gezond voedingspatroon bevat dus niet enkel gezonde producten, maar dient vooral ook te passen bij jouw specifieke constitutie. Pas als je weet welke constitutie je hebt, kun je daadwerkelijk gezonde voedingskeuzes maken. Jezelf leren kennen is dus een erg essentieel aspect van gezond eten.

Lucht (vata), vuur (pitta) en water/aarde (kapha) zijn de drie constitutietypes die van invloed zijn op jouw persoonlijke eetplan. Op deze website tref je een constitutietest aan. Zo kun je bepalen welk type bij jou overheerst. Elk type heeft andere voedingsrichtlijnen voor een goede balans en gezondheid. Als je bijvoorbeeld van nature veel vuur hebt, dan zal het eten van teveel scherp voedsel zoals knoflook en tomaten je uit balans brengen en gezondheidsklachten veroorzaken zoals bijvoorbeeld ontstekingen of maagzuur. Als je voornamelijk een luchttype bent en je eet veel droge voeding waar lucht in zit zoals salade en crackers, dan brengt dit je verder uit balans. Je huid en haar worden droog en je gewrichten kunnen gaan kraken. Als water/aarde bij jou overheerst en je bent dol op zware en vaste voeding zoals yoghurt en kaas, dan neemt je disbalans toe. Je gewicht stijgt en je voelt je zwaar. Iedereen bestaat uit een unieke combinatie van de drie types met eigen voorkeuren en behoeftes. De omschrijvingen kunnen helpen bij het maken van keuzes en je begrip vergroten ten aanzien van je voorkeuren en je reacties op eten.

 

Lucht of VATA

Eigenschappen: Luchttypes hebben een tengere of ranke bouw en een relatief laag gewicht, droge huid, kleine ogen, snelle geest, zijn creatief, communicatief, gevoelig, houden van verandering en bewegen veel en snel. Mensen met veel lucht kunnen inconsequent en besluiteloos zijn. Ze kunnen zich angstig of onzeker voelen als ze uit balans zijn.

Spijsverteringseigenschappen: Ze hebben een gevoelig spijsverteringsstelsel, het werkt soms goed en soms ook niet. Luchttypes hechten niet veel belang aan voeding en kunnen vergeten te eten.

Smaakvoorkeuren: Zoet, zuur en zout houden mensen met veel lucht in balans.

Voor je eetplan: Eet warme, gekookte en smeuïge maaltijden met een saus of een beetje vet. Gebruik verwarmende kruiden. Drink vooral warme drankjes. Pas op met heel heet eten en drankjes die te koud zijn. Eet vaker kleine en lichte porties in plaats van zware maaltijden. Eet niet te droge voeding, kies liever voor iets olieachtigs. Pas op met salades, die verteer je lastig. Gekookte groentes passen veel beter bij je. Je doet het goed op licht voedsel dat makkelijk verteerd kan worden: soepen, gestoomde groentes, rijst, kip, vis, omelet, mungbonen, amandelen, gekookte melk, fruit, zaden.

 

Vuur of PITTA

Eigenschappen: Vuurtypes hebben een gemiddelde lichaamsbouw en gewicht, een warme huid, soms sproeten of acne, heldere ogen, een lange en puntige neus, rood, grijs of blond haar of kaal, zijn redelijk gespierd, intelligent, besluitvaardig, goede leiders, ambitieus, welbespraakt en energiek. Mensen met veel vuur kunnen prikkelbaar, agressief of te kritisch zijn als ze uit balans raken.

Spijsverteringseigenschappen: Vuurtypes hebben een goed spijsverteringsstelsel, vrijwel alles kan probleemloos worden gegeten. Ze hebben vaak honger en kunnen geen maaltijd overslaan.

Smaakvoorkeuren: zoet, bitter en wrang houden vuurtypes in balans.

Voor je eetplan: Kijk uit met scherp voedsel zoals chilipepers, mosterd, knoflook, sambal, tomaten, aubergine, paprika, yoghurt en gefrituurde voeding. Eet niet te veel zure en zoute voeding zoals citrusvruchten, vis en garnalen. Je kunt prima wat rauwkost eten. Bak met ghee. Vlees wordt over het algemeen goed verteerd. Eet zoet uit de natuur, zoals (gedroogd) fruit, groentes, granen, vlees, melk en jonge kazen, noten, linzen, groene bladgroentes, koriander, nootmuskaat. Eet genoeg en eet regelmatig. Drink regelmatig voldoende puur water en weinig koffie en alcohol. Maple syrup en biologische rietsuiker zijn de beste zoetmiddelen.

 

Water en aarde of KAPHA

Eigenschappen: Water/aardetypes hebben een stevige bouw, grote mooie meestal blauwe ogen, dik golvend haar, een bleke huid, een kleine ronde neus, zijn sterk, hebben een goed immuunsysteem, zijn stabiel, zelfverzekerd en betrouwbaar. Deze types kunnen verlegen zijn en houden niet van verandering. Ze zijn gevoelig voor de sfeer om hen heen en hebben vaak veel vrienden. Ze kunnen afhankelijk, futloos en zelfs lethargisch worden als ze uit balans zijn.

Spijsverteringseigenschappen: Ze hebben een wat trager spijsverteringsstelsel en kunnen dus niet te veel eten. Deze types kunnen makkelijk een maaltijd overslaan.

Smaakvoorkeuren: Scherp, beetje bitter en wrang zorgen voor balans.

Voor je eetplan: Eet niet te veel en kies voor voeding die warm en licht verteerbaar is zoals soep, rijst met groentes, kip, quinoa, amarant, boekweit en roggebrood. Eet weinig vis. Eet niet te veel en te zoet fruit zoals bananen. Eet weinig noten, eet liever zaden. Bak in een beetje ghee. Drink met mate soyamelk en geitenmelk. Sla het ontbijt over als je geen trek hebt en eet niet teveel in de avond. Maak de lunch tot je grootste maaltijd. Gebruik verwarmende kruiden als gember, chili, knoflook, komijn, fenegriek, mosterdzaad, peper, kardemom, saffraan, geelwortel en kaneel. Eet niet te veel vet, zoet en granen. Honing is de beste zoetstof. Neem zo nu en dan een wat salade. Drink thee en heet water, vooral geen ijskoude dranken. Koffie met mate.