voeding

Voeding vormt de basis van onze gezondheid en vitaliteit; niet alleen fysiek, maar ook geestelijk, emotioneel en zelfs op ziel niveau. Verse en oorspronkelijke voeding bevat de meeste levensenergie en voedingsstoffen en wordt dus met name aanbevolen.

Daarnaast passen we voeding aan op de constitutie en eventuele klachten van iemand. Wanneer iemand last heeft van constipatie, zal bijvoorbeeld droge voeding worden vervangen door meer vochtige en ietwat vettiger voeding. Wanneer je last hebt van puisjes, zullen verhittende voedingsmiddelen uit het dieet gehaald worden.

Er wordt altijd gekeken naar hoe je spijsvertering op dit moment werkt. Als daar een verstoring zit, zullen we voeding in het plan opnemen die heel gemakkelijk te verteren is en de spijsvertering weer herstelt.

Op een rijtje zijn onze uitgangspunten van goede en passende voeding:

  • Vers en oorspronkelijk;
  • Bevat een scala aan voedingsstoffen;
  • Is afgestemd op iemands persoonlijke constitutie en eventuele klachten;
  • Biedt een variĆ«teit aan smaken;
  • Kan goed door het lichaam worden verteerd;
  • Past bij het seizoen;
  • En is klaargemaakt met kruiden die de spijsvertering stimuleren.

Deze voeding is vitaliserend en stimuleert het welbevinden; het geeft een blij en bevredigend gevoel. Op een dieper niveau houdt het je gezond en in balans.

Fast Food, Junk Food, bewerkte voeding, blikjes-eten, kant-en-klaar maaltijden, opgewarmde kliekjes, magnetron-maaltijden, voeding niet passend bij het seizoen, (zoals salades in de winter), chemische toevoegingen in voeding (zoals pesticiden en hormonen), zwaar , eenzijdig en veel eten en voeding die niet bij je past (chili en garnalen bij huidproblemen bijvoorbeeld) biedt het lichaam en de geest weinig vitaliserende mogelijkheden. De spijsvertering verslechtert en het lichaam stapelt afvalstoffen, met vermoeidheid, dufheid en klachten tot gevolg.

Om je goed te voelen en een goede gezondheid te behouden, probeer dan overwegend goede en passende voeding te eten. Wil je weten wat passende voeding is voor jouw constitutie en eventuele klachten, maak dan een afspraak voor een voedingsadvies.

ayurveda voeding groente