behandelingen

Ayurveda kent vele behandelingvormen voor lichaam en geest die worden gebruikt in het genezingsproces. Een meest bekende is de ayurvedische massage, waarbij medicinale olie worden gebruikt, die verschilt afhankelijk van de doshas en de klachten.

Een overzicht:
Abhyanga is een oliemassage waarbij het gehele lichaam wordt gemasseerd met medicinale olie. Afhankelijk van de klachten wordt er gekozen voor een van de vele ayurvedische olien.

Udvarthana: dit is een diepgaande massage waarbij het lichaam voorzicht wordt gemasseerd met medicinale kruidenpoeders. De massage opent de porien, maakt gifstoffen in het lichaam los en voert ze af. De massage stimuleert het metabolisme van het lichaam en is behulpzaam bij overgewicht en wanneer er sprake is van een situatie met veel afvalstoffen in het lichaam. De massage verhelpt zwaarte, overmatig zweten, bevordert enorm de gezondheid van de huid, stimuleert de circulatie en is effectief bij gewrichtspijnen.

Kati basti: Bij een Kati Basti behandeling wordt zeer warme medicinale olie gegoten op een aangedane plek. Tijdens deze behandeling wordt de medicninale olie diep opgenomen en ontspant spieren, zenuwstelsel en bereikt diepere lagen in het lichaam waardoor er een diepe ontspanning plaatsvindt. Het werkt tevens versterkend voor de weefsels. Kati Basti wordt toegepast bij rugklachten, chronische lage rugpijn, hernia, wervelkolom problemen, rugstijfheid, ontstekingspijn, spierpijn.

Nasya: bij deze vorm van therapie wordt medicinale olie of ghee toegediend via de neusgaten. Deze vorm van therapie wordt als zeer effectief beschouwd in het genezen van een aantal ziekten met betrekking tot het hoofd. Nasya reinigt en opent de kanalen van het hoofd, en verbetert daarmee het proces van zuurstofopname en luchtcirculatie op verschillende niveaus. Nasya helpt de zintuigelijke gewaarwording te versterken als ook de neus, oren en ogen gezond te houden en draagt bij aan het vertragen van het verouderingsproces. Indicaties voor nasya zijn: migraine, frozen shoulder, psychische aandoeningen, ziektes van mond, neus, oor, oog en hoofd.

Pinda Swedana: een massage met ‘stempels’ gevuld met kruiden of gekookte rijst. De bundels worden in de olie gedoopt en vervolgens wordt het gehele lichaam met de warme bundels gemasseerd. Het is een warmte-therapie, die een zeer positieve uitwerking heeft op lichaam en geest. Deze therapie brengt oa verlichting bij stijfheid, spierpijn, allerlei vormen van reuma en jicht. Door de warmte kunnen de medicinale eigenschappen van de kruiden diep de weefsels intrekken. De behandeling verlicht vele klachten, heeft een pijnstillende werking en een verjongend effect.

Resultaten kunnen je over het algemeen pas zien na meerdere behandelingen. Het wordt als therapie meestal uitgevoerd in een serie, bijvoorbeeld een aantal dagen of wekelijks. Ook kan deze vorm van massage preventief en ter ontspanning worden gebruikt. Indicaties voor deze massage zijn: pijnen (bijvoorbeeld spieren), gewrichtsproblemen, zenuwaandoeningen, spieratrofie, MS, depressie.