ayurveda

Ayurveda is een 5000 jaar oude en beproefde gezondheidsleer die gebaseerd is op de universele beginselen van de natuur. Ayurveda betekent letterlijk ‘ kennis van het leven’ en is erop gericht om het lichaam, de geest en de ziel in balans te brengen. Dat gaat dus verder dan enkel ziektes genezen. Het systeem geeft inzicht in hoe je een lang en gelukkig leven kan leiden. Het kent vele toepassingen op het gebied van voeding, levensstijl, kruiden, dagelijkse routine, beweging, welbevinden en vitaliteit. Ayurveda is de enige natuurgeneeskunde die officieel erkend is door de Wereld Gezondheids Organisatie vanwege haar aanvullende waarde op de reguliere gezondheidszorg.

Ayurveda ziet de mens, als onderdeel van de natuur, als een samenspel van drie bio-energieën: beweging (vata ofwel lucht/ether), transformatie (pitta ofwel vuur) en structuur (kapha ofwel water/aarde). Iedereen is een unieke combinatie van deze elementen en dat noemen we constitutie. De meeste mensen herkennen overwegend een of twee van deze energieën. Mensen met veel vata (lucht) zijn smal van postuur, snel, creatief, veranderlijk en energiek. Wanneer ze uit balans zijn en er teveel beweeglijkheid in het systeem is, ontstaan er gevoelens van angst, moeite met focus, constipatie, droge huid en kouwelijkheid. Pitta (vuur)-mensen zijn intens, intelligent, doel georiënteerd en levenslustig. Wanneer er teveel vuur is, kunnen ze geïrriteerd, boos, ontstekingsgevoelig of controle-freak worden. Kapha types (water/aarde) zijn stabiel, hebben een goed immuunsysteem, zijn ondersteunend en gemakkelijk. Bij teveel kapha ontstaat er gewichtstoename, slijmvorming, luiheid en traagheid in de geest.

Waar het om gaat in consulten is om er achter te komen wat jouw constitutie is, waar de disbalans zit en welke interventie er gepleegd kan worden met voeding, kruiden, levensstijl, beweging of dagelijkse routine. Omdat de mens voortdurend in interactie is met zijn omgeving, spelen er veel factoren mee in het bewaren van een optimale balans en dus gezondheid en levenslust.

Meer weten? Neem contact op voor een consult.