Acht jaar geleden maakte ik kennis met de oudste natuurgeneeskunde die er bestaat: Ayurveda. Ayurveda betekent letterlijk ‘kennis van het leven’. Zij is als natuurgeneeskunde erkend door de Wereld Gezondheidsorganisatie. Ik raakte gefascineerd door de impact van dit holistische gezondheidssysteem. Het laat zien dat zelfkennis, passende voeding, een goede dagelijkse routine en een geschikte levensstijl van vitaal belang zijn voor de gezondheid en het welbevinden. Voeding en de spijsvertering hebben mijn uitgesproken interesse omdat ze zo’n belangrijke basis vormen voor hoe je je voelt en hoe gezond je bent. Hoe is het mogelijk dat wij zo ver weggeraakt zijn van deze volstrekt logische en bewezen voedingswijsheden? Ik besloot ze op een laagdrempelige en luchtige manier toegankelijk te maken voor iedereen.
Het boek gaat over gezond eten. Soms betreft het algemene kennis. Waarom is het bijvoorbeeld zo fantastisch om warm water te drinken? Vaker gaat het specifiek over jou. Past de voeding die je kiest bij de manier waarop jouw lichaam werkt; past ze bij jouw constitutie? Want die is namelijk bij iedereen anders. En hoe verteer jij je voedsel eigenlijk? Dat is ook voor iedereen anders. Heb je wel eens nagedacht over het feit dat het van belang is in welke combinaties je je voeding eet? Een verkeerde combinatie kan allerlei vervelende gevolgen hebben. En wat speelt er allemaal een rol als je gewicht wilt verliezen? In het ABC van gezond eten vind je de antwoorden op deze vragen.
Elke letter van ‘Het ABC van gezond eten’ behandelt een essentieel onderwerp over voeding of voedingsgewoontes. Ze lijken op het eerste gezicht simpel, maar de impact ervan op je gezondheid is enorm. Zelfs als je maar één letter ter harte neemt, maakt dit al een aanzienlijk verschil. In mijn praktijk en tijdens mijn lessen krijg ik vaak te horen: ‘Logisch, waarom wist ik dit niet al eerder?!’
In principe is elke letter compleet en tegelijkertijd is het een topje van de ijsberg. Ik heb er voor gekozen om per letter de essentie van het onderwerp te beschrijven, gemakkelijk toepasbaar op je eigen gezondheid. Bij de letter Q vind je de mogelijkheid om de informatie op jezelf te betrekken en achterin het boek tref je een constitutietest aan, waarmee je zicht kunt krijgen op je eigen type en welke voeding daarbij past.